Adatvédelem
Gravírozás
Gravírozás 1. oldal, gravírozható anyagok
Gravírozás 2. oldal, szerkesztési tanácsok, itt vagy most
Gravírozás 3. oldal, galéria
 

Olvasd végig, vagy kérlek válassz:

Szerkesztési tanácsok:

Amennyiben Magad szeretnéd megalkotni amit rá kell gravírozni egy tárgyra, vagy amit ki szeretnél vágatni, akkor tisztában kell lenned néhány dologgal. Ebben segítek Neked az alábbi néhány útmutatással.

 

Betűméret:

A legkisebb betűméretnek a lézersugár „vastagsága” és az olvashatóság szab határt. Előbbivel nincs gond, utóbbira viszont ügyelj, nem mindenkinek van sasszeme. 6pt méretnél kisebb betűnagyságot nem érdemes használni, ha azt akarod, hogy azt el is olvassák.
1pt egyenlő 1/72 inch nagysággal, vagyis 0,353mm. Így egy 6pt nagyságú betű betűtörzse 2.12mm, de a betűszem ennél lényegesen kisebb. Az Arial betűtípus kis”a” betűjének a magassága 1.15mm, de a nagy „A” sem több mint 1.52mm. Ez igen apró.

Egy olvashatatlan betűméret

Betűtípus:

Bármilyen betűtípust használhatsz, de vedd figyelembe egyrészt az olvashatóságot, másrészt azt, hogy milliónyi betűtípus létezik, - köztük sok azonos, de teljesen különböző neveken. Ezért ha nem alap betűtípust használsz, akkor kérlek, mellékeld a betűtípus fájlt (ttf) vagy ami még jobb ha elektronikus formában küldöd a munkát: alakítsd görbévé!
Az olyan betűtípusok, amelyek elvékonyodó vonalakat, vagy vékony második vonalat tartalmaznak, - azokat ne akard nagyon kis méretben gravíroztatni, mert nem lesznek szépek.

Különböző betűtípusok olyan méretben ahol még szépek és ahol már nem

Vektoros vagy bitképes formátum:

A vektoros formátum előnye, hogy szabadon lehet nagyítani, kicsinyíteni minőségromlás nélkül. Ezek gravírozása vágása nem gond. Tudok fogadni cdr, cmx, eps, ai, dxf formátumokat.
A bitképek nem skálázhatóak szabadon. Ha nem monokromatikusak, gravírozási méretben legalább 300 dpi felbontással, akkor a gravírozás gondot jelent, mert át kell őket alakítani. Persze némi pénzért ezt is megteszem Neked, ha máshogyan nem tudsz anyagot küldeni.
Kivételt képez ez alól a fénykép, azt küldheted úgy, ahogy van, hiszen nem lehet vektorizálni és nem kell monokromatikusnak lennie.
Bitkép alapján vágni nem lehet, azt megint át kell alakítani. Sokan esnek abba a hibába, hogy bitképes formátumot küldenek vektoros formátumba ágyazva, - de tudni kell, hogy attól az még nem lesz vektor, hanem marad bitkép. Fogadni tudok jpg, png tif bmp stb. bitképes formátumokat.

Vektor és bitmap skálázás

Fénykép:

A manapság alkalmazott színes tintasugaras fotónyomtatók pengeéles fotó realisztikus képeket tudnak nyomtatni. A termotranszfer fotónyomtatók még ezt is überelik, igaz csak kis méretben. A színes lézernyomtatók is elég jó képeket csinálnak.
A gravírozás viszont más tészta, nem lehet, - és főleg nincs is értelme a fenti technológiákkal összemérni. Itt nincsenek színek, csak árnyalatok, - a felbontás is viszonylag alacsony, - viszont semmihez sem hasonlíthatóan egyedi a megjelenése.
Ahhoz, hogy fényképet gravírozzak, küldened kell egy fényképet, melynek a felbontása a gravírozási méretben legalább 72dpi. A kép legyen kontrasztos és egyszerű. Kérlek, ne küldj kontraszttalan, pixeles képet, mert ami vacak, azon még Photoshoppal sem lehet annyira segíteni, hogy gravírozáshoz jó legyen. Fotót gravírozni nem sok értelme van kis méretben.
A következő képeken felül egy kontrasztos, egyszerű kép és a gravírozott szimulált kép látható, alattuk egy használhatatlan kép és a végeredmény. A szimuláció nem tökéletes, szép gravírozott képeket találhatsz a galériában.

A jó és rossz kép és a végeredmények
Kapcsolat / megrendelés
Facebook