Adatvédelem
Bélyegző készítés
Bélyegző készítés 1. oldal, bélyegző  fajták
Bélyegző készítés 2. oldal, bélyegző méretek
Bélyegző készítés 3. oldal, szerkesztési tanácsok, itt vagy most
 

Olvasd végig, vagy kérlek válassz:

Szerkesztési tanácsok:

A kézi bélyegző egyfajta nyomdai eljárás, - és mint technológia, ennek is megvannak a határai. Gumi bélyegzőlemezes bélyegzőt elsősorban gyakran ismétlődő fix szövegek vagy változók, például sorszám vagy dátum, különböző helyekre történő „nyomtatására” használnak, hogy kiváltsák a kézzel való körmölés kínját. Másodsorban hitelesítésre használnak bélyegzőt, bár ez a funkció több oknál fogva is erősen visszaszorulóban van.

A gumi bélyegző lemezes bélyegző nem az önkifejezés eszköze. Kár árnyalatokat, szabad szemmel alig látható finom részleteket várni tőle, - nem is erre találták ki. Ha valaki a művészi hajlamait akarja bélyegző készítésnél kiélni, akkor fém nyomólemezes bélyegzőre lesz szüksége. Visszatérve a gumilemezes bélyegzőhöz, - ennek a használatának is csak akkor van értelme, ha az, amit lenyomunk vele, olvasható is. Mivel bélyegezni a legkülönfélébb papírokra szoktak, ezért nagyon ajánlott betartani néhány szabályt, amikor kitaláljuk, milyen bélyegzőt szeretnénk.

A következő dolgokra nagyon kell figyelni. Kérlek válasz, vagy olvasd végig:

Betűméret

A CO2 lézerrel történő gumi bélyegzőlemez készítés, - amilyen technológiát én is alkalmazok, - nagyon kis betűk elkészítését is lehetővé teszi, ráadásul a manapság ehhez a technológiához használt szintetikus gumilemezek nagyon jó minőségűek, jól veszik fel a bélyegző festéket. A festékek is rengeteget fejlődtek, - nem száradnak rá a gumira, amíg lenyomja az ember, de a papíron már gyorsan száradnak, és nem futnak szét. De azért ezek a festékek sem csodaszerek, van olyan papír, amin könnyen szétfut.
Továbbá a bélyegző gumiban a betűk megtámasztására egy „váll” van kialakítva, hogy lenyomáskor a vékony vonalak, apró pontok ne hajoljanak el, mert különben olvashatatlan lesz a lenyomat. Ez a váll azonban „betömődhet, ha a részletek túl közel vannak egymáshoz. ez látszik a képen is. Ezekbe a betömődésekbe Könnyen tinta kerül, amit a papír „kiszív”, ezért a legkisebb betűméretnek vannak technológiai korlátai.

Bélyegzőgumi vállképzése

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy nem mindenkinek van sasszeme, - márpedig olvashatatlan bélyegzőt kár készíteni.
A 10pt vagy nagyobb méretű betűket a legtöbb ember könnyen elolvassa, lenyomáskor is szépek maradnak.
A 8pt méretű betűket még el lehet olvasni, lenyomáskor, - papírtól függően – még elég szépek.
A 6pt méretű betűk csak szükség esetén érdemes használni, nem mindenki látja őket jól, lenyomáskor, - papírtól függően, – könnyen csúnyák lehetnek.
1 pont (pt) = 1/72 inch vagyis 0.353mm. Így egy 10pt nagyságú betű betűtörzse 3.53mm, de a betűszem ennél nyilván jóval kisebb. a 10pt nagyságú Arial betűtípusú kis ”a” betű magassága mindössze 1.9mm, de a nagy ”A” sem több mint 2.5mm!

Betűtípus

Az Arial betűtípus vonalvastagsága nem változik, még az itatós papírra is olvasható lenyomatot lehet készíteni az alkalmazásával. Szinte mindenki könnyen olvassa.

Arial betűtípus

A Times New Roman betűtípus változó vonalvastagságú talpas betű. Apró méretben már nem minden papíron olvasható jól. Akiknek nem tökéletes a szeme, azoknak esetleg gondjuk lehet az olvasásával.

Times betűtípus

A fenti két betűtípuson kívül még milliónyi létezik. Bármelyiket is válasszuk, gondoljunk a betűméret részben leírt technológiai és olvashatósági korlátokra. Kár cirkalmas, több vékony vonalból álló betűket használni, mert úgysem lesz szép és olvasható.

Különböző betűtípusok

Komoly gond a betűtípusok neve és megléte. Mint már említetem, milliónyi betűtípus létezik, - köztük elég sok azonos is van, de különböző néven. Ezért ha valamilyen nem szokványos betűtípust álmodsz meg a bélyegződre, akkor azt küld el nekem (ttf font), vagy ha kiszerkesztetted a bélyegződet, akkor a betűket alakítsd görbévé!!!

Bélyegző lemezen is lehet például céges logót, vagy egyszerű ábrákat használni, de itt is figyelembe kell venni a technológiai és láthatósági korlátokat, amiről a betűméret részben olvashattál.
Nincs értelme árnyalatoknak, vékony vonalaknak, mikro részleteknek. A logót célszerű „sziluettként” megjeleníteni. Ha a cégednek összetett logója van, kérj meg egy alkalmazott grafikában jártas embert, hogy alakítsa át, vagy kérj meg engem, - némi pénzért ezt is megcsinálom. A vektoros formátumban átküldött logókat könnyebben át tudom alakítani (cdr, cmx, ai, eps, dxf), a kép formátumokkal már többet kell vesződni (jpg, png, tiff, bmp).

Logó átalakítása bélyegző készítéshez

Aláírás bélyegző

Akinek sokat kell aláírnia, használhat aláírás bélyegzőt. Ez persze nem helyettesíti azt, ahol kézzel hitelesen kell aláírni.
Az aláírás bélyegző készítéséhez az kell, hogy egy A4 papírlapra írj alá fekete vékonyhegyű filctollal jó nagy méretben háromszor, négyszer, - és ezt hozd el nekem, vagy 600dpi felbontással fekete/fehér üzemmódban szkenneld be, és fekete/fehér tif vagy bmp formátumban küld el nekem. Jpg nem jó, mert abban nem lehet monokromatikusan tárolni a képet.

Aláírások egy lapon aláírás bélyegző készítéshez

Többszínű bélyegző

Lehetőség van arra, hogy a lenyomaton egymástól elkülönülő részek különböző színűek legyenek. Ezt csak automata bélyegzőknél lehet megvalósítani.
Szerkesztésnél arra kell ügyelni, hogy a különböző színű részek közötti távolság legalább 3mm legyen.
A színes lenyomat úgy alakul ki, hogy az automata bélyegzőben lévő festékpárnát, amit cserepárnának hívnak, - lézer vágással felosztom több, egymástól jól elkülönülő részre, és minden részt más színű festékkel itatok be. Azért kell a távolság az eltérő színű részek között, mert egyrészt a párnában 1mm széles vágást kell készíteni, különben összefolyik a festék. Másrészt a bélyegzőgumit sem lehet olyan pontosan felragasztani a nyomólemezre, ezért kell egy kis ráhagyás a játéknak.

Osztott cserepárna

Száraz bélyegző

Szokták dombornyomónak is nevezni. Ez nem egy hagyományos gumilemezes bélyegző, hanem egy igen kemény műanyagba belegravírozott ábrát a papírba nyomó szerszám.
Ennek szerkesztésekor azt kell figyelembe venni, hogy két műanyag lemezt kell készíteni. Az alsó „apa” lemez alulról nyomódik a papírba, a felső „anya” lemezbe pedig felülről fogadja magába az apa által benyomott papírt. Ahhoz, hogy az anya magába fogadja az apa által benyomott papírt, az anyán mindennek vastagabbnak kell lennie, hogy legyen helye a papírnak is. Ezért nagyon apró betűket és részleteket nem lehet megjeleníteni.

Dombornyomó készülék villája
Kapcsolat / megrendelés
Facebook